Nicolae Mischie, aflat sub acuzatia ca ar fi incercat sa introduca pe teritoriul Romaniei o arma de vanatoare, a castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului procesul intentat impotriva statului roman. In urma sentintei CEDO, acesta a fost envoit sa ii plateasca pliticianului din Gorj daune in valoare de 3.000 de euro. Acest lucru se datoreaza faptului ca instana europeana, superioara fata de cea nationala, a decis ca procesul intentat impotriva acestuia nu s-a desfasurat in confomritate cu legea nationala. Dosarele se pare ca au fost fabricate, neavand un fundament real, caz in care sentinta nevinovatiei politicianului nu a venit ca o surpriza. Odata cu finalizarea procesului respectiv, Nicolae Mischie a fost condamnat, urmand sa ispaseasca o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare. Aparent, in cadrul procesului ar fi fost incalcate o parte din drepturile fundamentale ale omului, si ca urmare, sentinta nu a fost una corecta. Aceasta decizie a autoritatii europene a aparul la un interval de sapte ani de la condamnarea definitiva a politicianului, in procesul mentionat mai sus.

In ciuda faptului ca decizia CEDO a fost oarecum controversata, mai ales daca tinem cont de intarzierea cu care aceasta a fost lansata, aceasta este complet legitima. Desi presa locala s-a grabit sa emita judecati de valoare in cazul politicianului, se pare ca in cele din urma s-a facut dreptate, imaginea acestuia fiind partial reabilitata dupa sentinta Curtii Europene. Pe scurt, s-a ajuns la concluzia ca in momentul procesului, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a luat o decizie eronata condamnandu-l pe Mischie, mai ales dat fiind faptul ca aceasta a fost luata fara ca toti martorii citati sa fie audiati, asa cum prevede legea. In plus, a fost stabilit ca hotararea judecatoreasca a fost una abuziva, desi politicianul a fost achitat in prealabil de doua instante inferioare. Odata ce aceste aspecte au fost dovedite in instanta europeana, CEDO a concluzionat ca s-a incalcat articolul 6 din Conventia europeana a drepturilor omului. Aceasta prevedere a documentului oficial ofera oricarui cetatean al Uniunii Europene dreptul la a fi judecat in cadrul unui proces echitabil, ceea ce nu s-a intamplat in cazul lui Nicolae Mischie. Ca urmare, danulee morale care i-au fost platite de catre statul roman au atins suma de 3.000 de euro.

Dupa analizarea dosarului intentat importiva fostului presedinte al Consiliului Judetean Gorj, surse de incredere sustin ca totul a inceput in urma unei declaratii de preasa. Un fost oficial din Gorj a sustinut, in cadrul unei declaratii din noiembrie 2003, ca Mischie si-ar fi adus in tara arma de vanatoare in bagaj, fara a o declara, dupa vizita oficial in Elvetia, in 1997. De fapt, se pare ca toata situatia s-a datorat faptului ca deplasarea a avut loc intr-o zi de duminica, motiv pentru care autoritatile vamale nu i-au cerut sa declare transportul armei. In timp regulamentar, fostul sef CJ Gorj a mers la Inspectoratul de Politie al Judetului Gorj, demonstrand ca arma nu era de fapt in functiune, asadar a lasat-o la reparat. In urma incidentului, magistratii au decis ca acesta sa plateasca o suma contraventionala, intrucat incidentul era de ordine administrativa. In ciuda acestui fapt, Curtea Suprema a redeschis cazul, condamnandu-l la un an de inchisoare. Din fericire, CEDO a intervenit si a stabilit ca aceasta pedeapsa era, de fapt, una abuziva.